Under de senaste två decennierna har det varit mycket diskussioner kring smslån. De kallas ofta även snabblån, mikrolån och konsumtionslån. Det handlar om små lån som beviljas snabbt och som ska återbetalas snabbt. De har fått kritik för att försätta många i en skuldfälla, men de är också oerhört populära och omtyckta av många. I den här artikeln ska vi titta närmare på för- och nackdelar, samt vad du ska tänka på om du överväger att ta ett smslån.

Ta ett smslån

Jämför smslån enkelt här:

Därför får smslån kritik

För att börja med kritiken som dessa lån får så rör de främst två aspekter. Det första är att det är lätt att bli beviljad ett snabblån. Det innebär att även personer med låg inkomst eller höga utgifter eller båda delarna kan bli beviljad ett lån. Även om en kreditprövning görs är inte kraven lika höga. Detta är visserligen helt naturligt eftersom beloppet som man lånar är relativt lågt. Det gör dock att även de med sämre förutsättningar att betala tillbaka ofta beviljas lån. Ofta innebär det inga problem, och lånet betalas tillbaka i sin helhet.

Andra gånger kan det dock medföra att den som har lånat pengar saknar medel att betala tillbaka med när förfallodagen kommer. Antingen löser denne då problemet tillfälligt genom att ta ett nytt smslån, med ytterligare avgifter som resultat, eller så går ärendet vidare till inkasso. Så småningom kan ärendet då hamna hos Kronofogdemyndigheten om betalning inte inkommer i tid. Detta resulterar då i ökade kostnader men även i en betalningsanmärkning.

Höga räntor

Ett annat faktum som väcker en del negativa åsikter är att räntorna ofta är väldigt höga på den här typen av lån. Det är inte ovanligt att du får betala 25 % eller till och med mer i ränta. Om du utnyttjar den möjlighet som finns hos vissa långivare att skjuta upp betalningen kan räntan vara betydligt högre. Ofta när den effektiva årsräntan visas för smslån kan den ligga på uppåt 100 % eller i vissa fall till och med ännu högre.

Något som ibland får kritik men som ibland också betraktas som positivt är den korta återbetalningstiden. Ett lån på 2000 kronor ska ofta betalas inom 30 dagar. Ett lån på 6000 kronor kan ofta delas upp på två månader, men det innebär ändå att 3000 kronor + ränta och kostnader ska betalas varje månad. Det kan vara en stor belastning. Det innebär dock att du snabbt blir av med din skuld, vilket gör att den bara påverkar ekonomin under en mycket begränsad period.

Därför uppskattas smslån

Det är långt ifrån alla som ser smslån som något negativt. Tvärtom finns det väldigt många som uppskattar de här lånen, och det finns många saker som betraktas som fördelar.

Ingen registrering hos UC.

Många försöker akta sig för att få för många förfrågningar hos Upplysningscentralen. Anledningen är att många förfrågningar där kan påverka kreditvärdigheten negativt. När du tar ett smslån görs vanligtvis en kreditprövning med hjälp av antingen Bisnode eller Creditsafe. Det innebär att ingen registrering görs hos UC och din kreditvärdighet försämras alltså inte.

Möjligt att låna små belopp.

Möjligheten att låna små belopp fyller uppenbarligen en rejält efterfrågad funktion. Hos de stora bankerna erbjuds vanligtvis lån från 30 000 kronor och uppåt. De som använder sig av smslån behöver däremot ofta bara täcka ett mindre pengabehov. För dem kan det många gånger räcka med ett lån på 2000 eller 3000 kronor. Ett banklån är med andra ord inte aktuellt, men ett smslån ger precis det som behövs.

låna små belopp

Även den utan fast anställning kan låna.

De flesta större banker lånar bara ut till personer med en tillsvidareanställning. Idag är det dock många som har andra typer av anställningar. Ett smslån går det oftast att få även för den med projektanställning, vikariat eller timanställning. Anledningen till detta är förstås att man inte behöver ha någon garanti för att låntagaren fortfarande ska vara anställd om ett år, eftersom lånet då kommer att vara ett minne blott.

Att tänka på innan du tar ett smslån

Naturligtvis finns det några saker som du bör tänka på innan du tar ett smslån, men detta är inget unikt för just smslån. Du bör alltid tänka efter innan du lånar pengar. Här nedan listas några saker som du bör fundera på innan du ansöker om ett smslån.

Behöver du verkligen låna pengar?

Det här är naturligtvis en väldigt viktig fråga. Eftersom det alltid, eller nästan alltid, tillkommer avgifter på lånen så är det viktigt att du bara tar ett lån om det verkligen behövs. Om du behöver köpa ett nytt däck till bilen för att kunna ta dig till jobbet så är det en helt godkänd anledning till att låna. Om du däremot vill ta ett smslån för att bjuda kompisarna på pizza och öl så kanske du ska tänka om. Kom alltid ihåg att pengarna ska betalas tillbaka.

Har du råd att betala tillbaka pengarna du lånar inklusive avgifter?

Här är det otroligt viktigt att du tänker efter ordentligt. Gå bara vidare med planerna om du vet att du kommer ha råd att betala tillbaka pengarna när förfallodagen kommer. Visst kan det kännas frestande att låna ändå för att täcka ett behov av pengar, men försök i så fall att lösa problemet på andra sätt.

Uppfyller du kraven för att få låna?

Kraven på låntagare kan variera, så se till att läs igenom dem innan du ansöker. Se till att skicka din ansökan till en långivare hos vilken du ser att du uppfyller kraven.

Så går du tillväga för att ta ett smslån

Hur ska du då göra om du har bestämt dig för att ta ett smslån? Det första du ska göra är att bestämma dig för vilken långivare du ska vända dig till. Besök sedan dennes hemsida och välj hur stort belopp du vill låna. Du behöver även bekräfta tiden för återbetalning. Fyll sedan i uppgifter om dig själv. Vanligtvis handlar det om grundläggande fakta som personnummer, adress och namn. Du får även berätta mer om din ekonomi och uppge inkomst, arbetsplats, utgifter samt andra lån och krediter. Legitimera dig sedan med hjälp av bank-id. Det hela är mycket enkelt och går väldigt snabbt.

Recension:

Smslån
Betygsatt av: 3000kronor.com
Betyg: 4.7/5