För de allra flesta blir det någon gång aktuellt att låna pengar. Vissa gånger kan det röra sig om lån på små summor, andra gånger kan det krävas större lån. Många vänder sig till banken för att låna, och det är naturligtvis ett alternativ. Ibland kan det dock vara bättre att låna pengar privat om den möjligheten finns.

låna pengar privat

Fördelar med att låna privat

Vilka är då fördelarna med att ta ett privat lån istället för att låna via banken? En fördel är att även personer som kanske inte skulle beviljas ett lån hos banken kan få möjlighet att låna om lånet sker privat. Anledningen till att ett vanligt banklån inte skulle beviljas kan till exempel vara att det förekommer betalningsanmärkningar eller att anställningsformen är en annan än en tillsvidareanställning. För egenföretagare eller personer som går på vikariat kan det exempelvis vara svårt att få låna pengar av banken. Om du däremot lånar från en släkting som vet att du har förmågan att betala tillbaka kanske inte detta innebär några problem.

En annan fördel är att det ofta inte krävs någon ränta om du lånar privat. Om du lånar av en släkting, familjemedlem eller annan person i din närhet kan det ofta vara tillräckligt att du betalar tillbaka de pengar du lånat. Om du ändå måste betala någon form av ränta är den ofta lägre än hos banken.

Nackdelar med att låna pengar privat

Finns det då några nackdelar med att låna pengar privat? Det som skulle kunna vara en nackdel är att relationen mellan dig och den du lånar av kan bli ansträngd om det skulle uppstå några betalningsproblem. Om du plötsligt står utan möjlighet att betala av på lånet kan det antingen skapa slitningar i relationen mellan er, eller ställa till ekonomiska problem för den andra parten. När du lånar av banken får du ofta möjlighet att teckna en försäkring. Den kan träda in och betala av på lånet om du till exempel blir sjuk, skadad eller arbetslös och därför inte kan amortera enligt plan. Om du däremot lånar privat har du ju inte denna möjlighet och då blir det genast betydligt större problem om något oförutsett skulle inträffa.

En annan aspekt är att du som låntagare kan känna att det känns jobbigt att vara skyldig någon i din närhet pengar. Det kan ibland skapa en viss obalans i relationen. Om du lånar av exempelvis dina föräldrar eller far- eller morföräldrar, och sköter amorteringarna som det är sagt, brukar dock inte detta vara något alltför vanligt förekommande problem.

Jämför privatlån här:

Tillfällen då det kan vara bra att låna privat

När kan det då vara en bra idé att låna pengar privat? Det finns naturligtvis en rad tillfällen då det finns en nytta med detta, men några är vanligare än andra.

Om du till exempel ska köpa en bostad krävs det att du har en kontantinsats. Denna behöver vara på minst 15 % av det belopp som du köper bostaden för. Om du köper en bostad i glesbygden kanske du kommer undan med en kontantinsats på 60 000 kronor, men om du ska köpa en bostad i en storstad kan kontantinsatsen hamna på mellan en halv miljon och en miljon. För vissa dyrare bostäder blir det till och med dyrare än så. Om du då redan har ett lånelöfte på bolånet så kan det vara besvärligt att få ett privatlån som täcker kontantinsatsen. Även om du skulle få ett sådant lån beviljat innebär det att månadskostnaden kan bli väldigt hög för de två lånen, eftersom räntan på ett blancolån är betydligt högre än räntan på ett bolån.

Behöver du låna privat till kontantinsatsen?

Om du har möjlighet att få låna privat till kontantinsatsen är detta naturligtvis positivt för din privatekonomi. Dels kanske återbetalningen av privatlånet kan ske under lite längre tid än vad banken hade beviljat, dels kanske du slipper räntekostnader. På så sätt blir det betydligt mer fördelaktigt för dig. Att se över möjligheterna att låna privat till kontantinsatsen kan därför vara en bra idé. Allra bäst är det naturligtvis om du har möjlighet att betala en del av insatsen med egna medel och kan låna till enbart den återstående delen.

Ett annat tillfälle då det kan vara bra att ta ett lån privat är om det dyker upp en oförutsedd utgift som måste betalas direkt. Du kanske till exempel måste ta med något av dina husdjur till en veterinär, måste köpa nya däck till bilen eller måste lämna in bilen på verkstad för en dyrare åtgärd. Alternativet till att låna privat kanske då är att ta ett så kallat snabblån. Dessa har vanligtvis mycket hög ränta och ska dessutom ofta betalas tillbaka väldigt snabbt. Det kan med andra ord innebära en stor påfrestning för din ekonomi. Läs mer om detta på Billigastelånet.net.

Har du möjlighet att få ekonomisk hjälp med ett lån av någon i din närhet är det generellt sett bättre. Ni kan då bestämma en avbetalningsplan som är mer hänsynsfull och du kan betala tillbaka lånet i en behagligare takt samtidigt som du kan lösa det direkta behovet av pengar.

Att tänka på om du lånar privat

Det finns några saker som är väldigt viktiga att tänka på om du ska låna pengar privat av någon. För det första ska du naturligtvis inte låna mer pengar än du verkligen behöver, men det gäller ju alla lån. För det andra är det otroligt viktigt att du håller er överenskommelse. Det är väldigt viktigt att du sköter avbetalningarna och om något oförutsett skulle inträffa som gör att du inte har möjlighet att betala en månad är det viktigt att du tidigt är tydlig med detta och diskuterar fram en lösning.

Det är också viktigt att du tänker över vem du bör låna pengar av. Det är viktigt att det är en person som du känner väl och som du vet har en ekonomi som gör att pengarna kan lånas ut utan att långivaren istället får ekonomiska bekymmer. Det är också viktigt att det är en person som du känner dig bekväm med att låna av och som frivilligt lånar ut pengar till dig utan att det krävs lång övertalning.

Recension:

Låna pengar privat
Betygsatt av: 3000kronor.com
Betyg: 4.9/5